Nacht van de Doden

De dood past niet in het leven. Hoewel we het leven vieren houden we dood zoveel mogelijk afzijdig. Het leven is zelfs ‘ontspoort’ wanneer we een dierbare verliezen. NDSM kunstenaars willen ons tijdens de Nacht van de Doden (1 november) de andere kant laten zien: de dood als onderdeel van het leven.

De Nacht van de Doden is geïnspireerd op het Mexicaanse ‘El Dia de los Muertos’.  In Mexico gelooft men dat op 1 en 2 november de doden de speciale gasten zijn. Families verlichten het pad vanaf de straat naar het familiealtaar met goudbloemblaadjes, zodat de zielen de weg naar huis vinden. El Dia de los Muertos is een uitbundige, feestelijke gebeurtenis omdat het de mogelijkheid biedt om te verenigen met de doden en samen deel te nemen aan de aardse geneugten van het leven.

Kunstenaars op het NDSM geven ons op de Nacht van de Doden ook de mogelijkheid om onze dierbaren te herdenken. Tijdens deze nacht mogen bezoekers rouwen maar ook samen genieten van hapjes en drankjes. Aan de bezoekers de vraag om de zielen aan te roepen en voor een nacht weer met elkaar te verenigen. Niet in een kerkelijke sfeer, maar wel met begeleide rituelen. In onze samenleving gebeurt rouw vooral in besloten kring, tijdens de Nacht van Dood wordt de gemeenschap er weer bij betrokken.

De Nacht van de Doden wordt gehouden in en bij het droogdok op de Y-helling van de NDSM-werf. De veerman brengt je vanaf daar naar het Vuureiland, waar je een kaarsje kunt bijzetten ter nagedachtenis aan je dierbare overledene en de namen toe vertrouwen aan de Fluisterwolk. Van 20.00 tot 1.00 begeleiden een aantal kunstenaars je met gepaste Rouw(e) Klanken, Licht in de Duisternis, Rouwkost en Troostdrank.

Geschreven door: Jeltsje B. Boersma voor Ilovenoord.nl

2012
Learn More

Foto's
2013
Learn More